A Moringa Oleifera fogyasztása
A Moringa fa leveleit Indiában Ázsia egyes országaiban és nyugat Afrikában rendszeresen fogyasztják az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt. Az indiai ayurvédikus orvoslás több, mint 300 féle betegséget kezelt vele. A Moringa leveleken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy rengeteg nélkülözhetetlen, betegségmegelőző tápanyagot tartalmaznak és minden korosztály számára értékes tápanyagforrás lehet, különösen olyan helyzetekben, ha alultápláltságról van szó.
A Moringa tápanyagok
A Moringa fa minden része ehető. A számos makro- és mikro-tápanyag mellett, ABCE vitaminokat, esszenciális aminosavakat, valamint egyéb bioaktív anyagokat, pl. rengeteg antioxidánst is tartalmaz. Az összes esszenciális aminosav is megtalálható a Moringa levelekben, ami növények között szokatlan. A szárított Moringa levelek még nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezeket a tápanyagokat, ezért készítenek belőle Moringa teát vagy Moringa smoothiet is. A C vitamin egyedül a kivétel, amely a napfény hatására bomlásnak indul, ezért a szárított levelekben kevesebb van belőle. A Moringa levele rendkívül kevés kalóriát tartalmaz, így fogyókúra esetén is érdemes fogyasztani, hiszen segít pótolni a fogyókúra miatt bekövetkező esetleges tápanyaghiányt. A levelek tápanyagtartalma függ a termés földrajzi helyétől, a talaj minőségétől, valamint a termesztés módjától.
Moringa vitaminok
A Moringa szárított levele nagy mennyiségben tartalmaz ABE vitaminokat,. Az A vitamin a látásban jétszik nagyon fontos szerepet, a B vitaminok az idegrendszerre hatnak, az E vitamin pedig erős antioxidáns. Kisebb mennyiségben C vitamint is tartalmaznak a levelek, így annak pótlásában is segítséget nyújt.
Moringa ásványi anyagok
A Moringa Oleifera levél nagyon gazdag bizonyos ásványi anyagokban, így sok kalcium, magnézium, kálium, vas, cink, mangán, réz található a levelekben, valamint olyan fontos nyomelemek, mint a bór vagy a szelén.
Moringa és a zsírsavak
Összesen 17 féle zsírsavat mértek a Moringa levelekben, amelyekre szintén igaz, hogy a szárított levelekben, így pl. a Moringa teában is nagyobb mennyiségben vannak jelen. Ezek között 6 telítetlen zsírsav, így pl. az alfa-linolénsav, amely a zsírsav mennyiség közel 50%-a. Ez a többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsav különösen fontos szereet játszik a testünkben. Többek között a vérnyomás csökkentésben is segít.
Moringa és a fehérjék
A fehérjék fogyasztása kimagaslóan fontos az ember számára. Egyrészt a testünkben folyamatosan bomló fehérjék pótlása miatt, másrészt mert minden sejtünk alkotóeleme. A fehérjék aminosav molekulákból állnak, amelyek közül az esszenciális aminosavakat csak táplálkozással tudjuk bejuttatni a testünkbe. Ezért a Moringa fontos szerepet játszhat az aminosavak pótlásában, hiszen 18 féle esszenciális aminosavat is tartalmaz.